Életrajz

Bacsó Kristóf

Bacsó Kristóf generációjának egyik legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb szaxofonművész és zeneszerző egyénisége A Liszt Ferenc Zeneakadémia  és bostoni Berklee College of Music elvégzése után, öt és fél éven át Franciaországban, majd az Egyesült Államokban élt és dolgozott. Európa számos országában fellépett már, többek között a London Jazz Fesztiválon, a Pescara és a Barcelona Jazz Fesztiválokon, valamint több neves európai jazzklubban is szerepelt (Sunset, Sunside, Porgy and Bess, Pizza Express, New Morning, Cotton Club-Tokyo stb.). A Magyar Rádió fiatal szaxofonosok számára rendezett tehetségkutató versenyén 1999-ben első helyezést ért el. 2011-ben  Lunar Dance című darabjával bejutott a Brussels Jazz Orchestra által szervezett nemzetközi zeneszerző verseny döntőjébe.

Oláh Kálmánnal és a neves francia nagybőgőssel – Sebastian Boisseau-val,.2005-ben készítette a Fitting című albumot, amely BMC Records gondozásában jelent meg.  Saját quartetjének első lemeze 2008-ban jelent meg Alteregos címmel, a második albumuk Nocturne címmel 2012-ben hallhatta a nagyközönség. Jelenleg  főként  triójával – a Triaddal -  Oláh Kálmánnal, Gadó Gáborral illetve a Modern Art Orhcestrával dolgozik, amellyel ebben az évben készítette  szerzői lemezét Circular címmel. A Modern Art Orchestrával rendszeresen turnéznak az Egyesült Államokban ( Symphony Space-New York, Kennedy Center – Washington) és Európa országaiban.

2013-ban alapította a Triad nevű formációt, amelynek lemeze 2016-ban jelent meg Pannon Blue címmel  a világszerte ismert Lionel Loueke gitáros közreműködésével.

2004-től az Egressy Béni Zeneművészeti Gimnázium jazz tanszékének művészeti vezetője és tanára. 2008-tól a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének tanára. 2011-től a Vienna Konservatorium Budapest tanára. 2008-ban és 2009-ben meghívott előadóként tartott kurzust a Prágai Nemzetközi Jazztáborban.

2007-ben és 2009-ben az Artisjus Zenei Alapítvány díját nyerte el.